Restaurants i cafès restaurants del XIX

 

 Els restaurants amb funció gastronòmica, d’alta cuina, a Barcelona, apareixen a mitjan segle xix, i en va augmentar considerablement l’oferta arran, sobretot, de l’Exposició Universal del 1888.

A la Barcelona del final del xix trobem molts dels menús dels restaurants escrits en francès, perquè a la cuina de la restauració imperava la moda francesa, tant en els noms com en el tipus de recepta, una moda que va perdurar fins ben entrat el segle xx (LUJÁN, 1993 ).

 Menú

 • Hors d’œuvres
 • Crème impériale
 • Petites bouchées Renaissance
 • Loup de mer a la Cardinale
 • Perdreau a la Périgueux
 • Choux de Bruxelles
 • Punch a la romaine
 • Salade dominicaine
 • Le Pic du Mont Blanc
 • Petits gâteaux fin de siècle
 • Desserts assorties
 • Vins
 • Jerez, Rioja blanc, Rioja rouge
 • Champagne
 • Cafés et liqueurs et cigares

 

Barcelona, 26 de setembre de 1889

Els restaurants i cafès restaurants més coneguts de l’època

SITUATS A LA RAMBLA

Cafè Restaurant Americano,. Restaurant, cafè i billars. Situat a la Rambla del Centre, 32 (GUIDE DE BARCELONE ET CES ENVIRONS, 1888, 175 dels anuncis)

Gran Café restaurant Barcelona. Gran local que tenia entrada per la Rambla i pel carrer Conde del Asalto. Aquest local servia a domicili. (GUIDE DE BARCELONE ET CES ENVIRONS, 1888, 3 dels anuncis)

Café Nuevo Restaurante. Situat a la Rambla del Centre, 32. A la guia Barcelona en la mano, a les últimes pàgines d’anuncis (1888, 59), hi trobem aquest restaurant que s’anuncia en francès

Gran Cafè Restaurant Colon, . Situat a la Rambla del Centre, 28 (GUIDE DE BARCELONE ET CES ENVIRONS, 1888, 47 dels anuncis), i situat, al núm. 38 en una altra guia (GUIA DEL FORASTERO EN BARCELONA Y SUS ALREDEDORES, 1887, 15).

Restaurant Cafè Continental. Rambla Canaletes (ARTIGAS, 1888).

Restaurant del Cafè del Liceu. Obert el 1837 a la Rambla del Centre, 4, ocupava l’ala dreta de l’edifici del Gran Teatre del Liceu. Hi servien tota mena de begudes i combinats, cerveses nacionals i estrangeres, gelats, i altres begudes que li donaren molt prestigi i el van fer un local molt concorregut. El restaurant tancava a les dues de la matinada. (GUIDE DE BARCELONE ET CES ENVIRONS, 1888, 61 dels anuncis). Aquest establiment va tancar el 1969 (PERMANYER, LA VANGUARDIA, 28/03/99). Un anunci de venda d’ostres, que es podien adquirir en diversos punts de la ciutat, i també en aquest restaurant:

Ostres verdes de Marennes.

Es venen al major i detall al Dipòsit Central Cafè del Liceu, Rambla del Centre. També s’hi venen ostres de la Companyia Ostrícola de Santader. Diari de Barcelona, 15 de gener de 1899

Gambrinus . Va obrir el 1881 i estava situat a la Rambla de Santa Mònica, 29 (ARTIGAS, 1888). Servia a preu fix i a la carta. Era un local famós com a cafè, cerveseria, i també com a restaurant (LUJÁN, 1993).

Maison Martin, Gran Cafè Restaurant Glacier. Situat a la Rambla del Centre, 5, a la planta baixa hi havia un luxós saló embellit amb una gran marina del pintor Urgell, i al menjador hi havia un paisatge de Marqués; al pis principal hi ha un saló/menjador decorat amb tres quadres, dos de Llobera i un de Baixeres, i al primer pis hi havia un gran saló menjador. Hi feien cuina francesa i tenien carta de gelats. (BARCELONA EN LA MANO, 1888, i GUIDE DE BARCELONE ET CES ENVIRONS, 1888, 11, 234 i 52 dels anuncis).

Cafè Restaurant La Mallorquina. Aquest local inicia la seva activitat a la fi del segle xviii com a taverna i hostal. Era el punt de sortida dels carruatges que sortien cap a altres ciutats i pobles. Amb l’arribada del ferrocarril, la difusió del tramvia i la inauguració el 1837 del que avui coneixem com Gran Teatre del Liceu, modifica la seva activitat. A mitjan segle xix, era una famosa xocolateria, després passà a ser un cafè restaurant, i uns anys després es convertí en el Cafè de l’Òpera que encara ara existeix i està obert al públic.

Restaurant Cafè París. Rambla del Centre, 21 (ARTIGAS, 1888). Estava especialitzat en cuina francesa i s’hi servien xampany i vins espanyols i francesos. (BARCELONA EN LA MANO, 1888, i GUIDE DE BARCELONE ET CES ENVIRONS, 1888, 60 dels anuncis).

Gran Café Restaurante de Pelayo. Rambla de Canaletes, 62, cantonada amb el carrer Pelai (ARTIGAS, 1888).

Restaurant Universal. Rambla de Santa Mònica, 2 (ARTIGAS, 1888).

SITUATS A LA PLAÇA REIAL

Gran Restaurant França . Conegut amb el nom de Justin. Estava situat a la plaça Reial, 12, i oferia menjadors molt luxosos decorats amb quadres a l’oli. Tenia un gran jardí que obria a l’estiu (BARCELONA EN LA MANO, 1888, i GUIDE DE BARCELONE ET CES ENVIRONS, 1888, 11, 234 i 50 dels anuncis).

Restaurant Pompidor. Situat a la plaça Reial i passatge Madoz, 5 (GUIDE DE BARCELONE ET CES ENVIRONS, 1888).

Gran Cafè Restaurant Suizo. Va obrir al final del segle xix, i estava situat a la plaça Reial, 17 i a la Rambla del Centre, 31. Només servia a la carta. Especialitzat en cerveses del país i de l’estranger. (GUIDE DE BARCELONE ET CES ENVIRONS, 1888, 58 dels anuncis).

CARRERS AL VOLTANT DE LA RAMBLA

Cafè Restaurant del Concert Barcelonès,  El Concert Barcelonès era un ball concert, on també feien cant i ball flamenc, i estava situat al carrer de la Unió, 7. El cafè restaurant no tancava en tota la nit. (GUIDE DE BARCELONE ET CES ENVIRONS, 1888, 48 dels anuncis).

Restaurant Soler . Carrer Unió, 6 (ARTIGAS, 1888).

Petit Restaurant. Aquest restaurant s’anuncia com un restaurant molt econòmic.

Petit restaurant El més econòmic de Barcelona. Esmorzars des de 0, 20 pessetes. Dinars a 0, 50 pessetes. Esmorzar parisien 1 pesseta. Saló jardí. Carrer Guardia 9, 1. cerca de la Rambla. Barcelona en la mano, 1884.

SITUAT AL CARRER RAURICH

Restaurant Pince. Primer era al carrer Raurich, i després es va traslladar al carrer Ferran. Dirigit pel Sr. Jean Pince, francès, hi servien cuina francesa. Segons els cronistes, era un dels millors restaurants (LUJAN, 1993, 129). En una guia del 1908, Casa Pince no era un restaurant pròpiament dit, sinó un local on es podia menjar a qualsevol hora. Amb la moda del Five o’Clock Tea, s’hi podien degustar fiambres i altres exquisideses, i també tenia un salo a l’estil Lluís XV on servien esmorzars. S’hi podia comprar menjar i servien cistelles per a pícnics (GUIA DE BARCELONA, 1908, 446-447).

SITUATS AL PASSEIG D’ISABEL II

Restaurant Nou Noé, . Situat al passeig d’Isabel II, a l’angle de la plaça Antonio López. Hi feien festes i banquets de noces i bateigs per a un màxim de 100 persones (GUIDE DE BARCELONE ET CES ENVIRONS, 1888, 11, 234 i 54 dels anuncis).

SITUATS A LA PLAÇA CATALUNYA

Maison Dorée. Va obrir el 1897, i estava situat al plaça Catalunya. Va ser un local amb molt renom per la seva cuina, per la seva decoració i pels balls que s’hi feien (PERMANYER, LA VANGUARDIA. 30/10/88). Va tenir molt prestigi sota la direcció del Sr. Pompidor, que va adquirir els locals del costat i va fer-lo molt més gran. El restaurant estava situat en un saló interior. Tenia una gran terrassa a la plaça Catalunya i era un dels llocs més freqüentats pels barcelonins (CABALLÈ, 1946, vol. I, 97).                             

Gran Cafè Restaurant de Colon. Obert el 1807 i situat a la plaça Catalunya, és un dels establiments del Sr. Vilaseca. Primer va ser cafeteria i restaurant. Hi havia billars.

Un dels esdeveniments importants per l’impacte que va tenir a Barcelona va ser la inauguració de l’estàtua a Colom, el mateix any que l’Exposició Universal del 1988. El banquet de la celebració d’aquest acte va ser servit en aquest cafè restaurant.

felicitem cordialment l’amo del cafè Colon, el Sr Vilaseca, pel Banquet que al saló principal oferí en la celebració d’haver-se inaugurat solemnement el monument al savi genovès, descobridor de l’americà continent. Tant el menú com el servei foren esplèndids, dignes de l’objecte que motivava la festa. De l’aspecte del saló no hi ha res a dir, no n’hi ha d’altre a la ciutat que l’iguali per a actos d’aquesta naturalesa. (LA EXPOSICIÓN, 1888, vol II, 21)

L’any 1902 es convertí en l’Hotel Colon, amb 70 habitacions i una gran terrassa.

SITUATS AL PASSEIG DE GRÀCIA

Restaurant de la Alhambra, .Va obrir el 1896. Situat al passeig de Gràcia, 25 (CABALLÉ, 1946, vol. I, 115), tenia una façana de 25 metres d’ample i 45 de llarg. (ARTIGAS, 1888).

SITUATS A MONTJUÏC

Miramar, Cafè Restauran. Situat enfront de l’antiga estació de Vilanova, a la falda de Montjuïc. Un dels restaurants amb vistes a Barcelona, era un dels llocs més concorreguts a l’estiu. Tenien salons per celebrar-hi banquets(GUIDE DE BARCELONE ET CES ENVIRONS, 1888, 66).

MIRAMAR

 

ALTRES LOCALITZACIONS

Restaurant de l’estació del Nord (ARTIGAS, 1888)

Restaurant del Parc de la Muntanya (Sarrià) (ARTIGAS, 1888)

Alguns dels grans hotels, que van aparèixer al final de segle, van sorgir de les reformes d’antigues fondes o posades. Els més coneguts són:

Hotel Restaurant de Comerç. Ocupava la cantonada entre el carrer Escudellers, 15, i el carrer Zurbano, 7. En el restaurant es podia menjar a la carta i a preu fix.

Hotel Peninsular. Situat al carrer Sant Pau, 34-36, es va edificar sobre els terrenys de l’antic convent dels agustins l’any 1876.

Hotel Espanya.Obert primer com a Fonda España el 1860 al carrer Sant Pau, 11, els anys 1902-1903 va encarregar-ne la decoració modernista a Lluís Domènech i Montaner, i el pintor Ramon Casas es va encarregar de decorar-ne el menjador amb un paisatge marí amb sirenes.

Hotel Internacional.Situat on hi havia hagut la Fonda Estevet.

Hotel de las Cuatro Naciones. De ser una fonda, va passar a convertir-se en un hotel molt important, que sortia anunciat a la premsa com un dels millors.

Hotel de las Cuatro Naciones Espaioses habitacions, moblatge estil antic molt elegant, casino excel·lent, vins escollits. Vista al port Diari de Barcelona, 7/10/1870)

Hotel Oriente. Aquest hotel va ser primer una fonda (l’hem citat abans). Es dóna el cas que l’escriptor danès Hans Christian Andersen (1805–1875) va passar una temporada a Barcelona i va viure en aquest hotel, des del qual va veure la inundació de la Rambla del 15 de setembre de 1862 (MARTINEZ, 1992).

Gran Hotel de Catalunya. Carrer de les Heures, 4-6, al costat de la plaça Reial i el carrer Ferran. El restaurant tenia taula rodona, servei a la carta. Hi atenien en català, castellà, francès, anglès i italià (GUIDE DE BARCELONE ET CES ENVIRONS, 1888, 55 dels anuncis).

Hotel Tibidabo

A la imatge inferior, hi podem veure l’alta societat barcelonina, en temps d’oci, a l’Hotel Tibidabo.

 jet-set

La high life barcelonesa en el Hotel Tibidabo. Dibuix de D. Baixeres. La Ilustración (1882) vol. III Biblioteca Arús

Al final de segle xix hi ha algunes persones vinculades al món de la restauració dignes de tenir en consideració; ho són pel nombre de locals que van regentar, ho són per com van introduir el luxe als seus locals, perquè van fer del servei i d’atendre al públic tot un art. Ens referim al senyor Cuyàs, que va regentar el Restaurant Set Portes i el Cafè Cuyàs, entre altres; el senyor Regàs, els pares del qual van comprar Can Culleretes, i que va començar una brillant carrera en l’hostaleria al final del xix; el senyor Vilaseca, que va dirigir, entre altres, l’Hotel Colon, i el senyor Esteve Sala, fill de vinater, que va aprendre l’ofici de confiter i va treballar al Cafè Pelai, i més tard va llogar el Quiosc de Canaletes, situat al mig de la Rambla, on se servien begudes, i els hereus del qual van continuar amb l’ofici de la restauració durant el segle xx.

continuarà…

Aquesta llista no es tancada, esta publicada al meu llibre de Cuinar i Menjar a Barcelona (1850-1900) del 2007

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s