Sobre els menjars de les festes de Nadal al XIX

nadal-xix

Lo mes de desembre. Al·legoria per J. L. Pellicer. La Ilustració catalana, 30 de desembre de 1882. Biblioteca Arús

L’àpat més important del calendari festiu del XIX és el dinar de Nadal.

En El Libro verde de Barcelona (1848), escrit per Juan Cortada i Josep Masjarrès,   comenta que a cap taula hi pot faltar el gall dindi i els torrons acompanyats de vi dolç i neules.

A la imatge, teniu una representació de l’àpat de Nadal, publicat a La Ilustració catalana al 1882,  dibuixat a tota plana,  hi trobem una taula parada d’una família senzilla barcelonina, on es podeu veure el pollastre o gall dindi.

Les pastisseries i les confiteries del segle XIX eren nombroses, venien molts tipus pastes i pastissos: melindros, borregos, coques, ensaïmades de Mallorca. La Guia general de Barcelona (1854) anomena i dóna l’adreça de 4 pastisseries i de 61 confiteries. Per Nadal, venien moltes neules i torrons, postres típics d’aquestes festes:

Confiteria de Palet, carrer Avinyó. El bon torró i regal de Nadal. Continua oberta l’exposició de tota mena de dolços, ramellets, (…) es continua regalant un bitllet amb dos números per a cada lliura de torró, dolços i altres que es comprin (…) per als 12 premis que estan de manifest en els aparadors d’aquesta confiteria. Diari de Barcelona, 1 de gener de 1865

1.000   neules elaboració   diària. J.   Segarra. Fontanella 21, cantonada Claris. Diari de Barcelona, 15 de gener de 1899

Aquí teniu la vista exterior de la famosa confitería Pere  LLibre:

pere llibre

Vista exterior de la confiteria de Pere Llibre. La Ilustració Catalana. 15 de febrer de 1882. Biblioteca Arús

El dia 1 de gener i el dia de Reis també es menjaven neules i torrons, tot acompanyat de vi ranci (CABALLÉ, 1939, 8-10). El dia 6 de gener, el dia de Reis, el mateix autor comenta que per dinar, els que podien, menjaven pollastre o capó. Aquesta informació ha estat trobada també en un anunci del Diari de Barcelona:

 PER REIS. Galls dindis, pollastres, pulardes, pintades, capons, etc., encebats en las épinettes de l’acreditada granja avícola. LA MODERNA INCUBADORA, de Riudellots de la Selva. Se n’ha rebut una nova remesa al despatx LA ISIS. Carrer Cucurulla, 7.

Diari de Barcelona, 5 de gener de 1899


[1]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s