Les adulteracions d’aliments al XIX

alimentos

Els metges higienistes, a part de denunciar i d’estudiar les deficiències de la dieta, la salubritat de les cases i dels llocs de treball, també estaven preocupats per l’adulteració i el mal estat d’alguns aliments.

L’adulteració se centrava bàsicament en productes com el pa, el vi, la llet, i també el cafè, l’aiguardent i la xocolata; mentre que el mal estat de conservació afectava, sobretot, la carn i el peix.

Les obres dels higienistes aplegaren una gran quantitat d’informació sobre les ciutats industrials i contribuïren a la creació de la legislació sobre aquesta matèria.

Al segle xix, de la mateixa manera que en l’actualitat hi ha notícies i escàndols alimentaris, les adulteracions eren bastant sofisticades i, segons els textos llegits, pràcticament no se ’escapava cap producte. Es té constància d’adulteracions d’aliments des de molt antic: ja els romans van haver de redactar lleis de vigilància al frau d’aliments en els mercats. En èpoques posteriors, com a l’edat mitjana, també en trobem també força: en els socs d’Al-Àndalus hi havia vigilants específics per controlar que no es barregés fang amb la carn picada, que així pesava una mica més; i a la zona cristiana els inspectors controlaven que no s’hi afegissin serradures a la farina per fer pa.

Les adulteracions que es podien fer al pa eren: barrejar-hi fècula, i així sortia més econòmic; carbonat d’amoníac, per fer-lo més flonjo; fins i tot havien de vigilar que no s’hi barregés carbonat de potassa, magnèsia i sulfat de coure.

Poques vegades els articles de confiteria solen estar adulterats, en la seva substància; però sí en els ornaments amb què solen estar confeccionats, i els quals són altament nocius per a la salut. (BELTRAN, 1861, 113)

En els productes de pastisseria, les adulteracions més perilloses eren en els additius que es posaven a les decoracions, sobretot per aconseguir colors ben vius i duradors. Aquests són els que hem trobat:

  • El color groc amb cromat de plom i antimoni
  • El verd amb arseniat de coure
  • El morat amb deutòxid de plom
  • El vermell amb cinabri i mini

es van editar llibres especialitzats en aquest tema, com Falsificaciones de los alimentos y las bebidas o diccionario de las sustancias alimenticias con sus alteraciones y sofisticaciones (1877), conté un llistat d’additius que es posaven de manera fraudulenta al menjar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s