La ciència de l’alimentació comença el segle XIX

UN NOU VALOR DELS ALIMENTS

La ciència de l’alimentació comença el segle XIX, i és a partir d’aquest moment que les descobertes científiques fan que es miri diferent la ingesta d’aliments. En aquest sentit, es construeix una analogia del cos humà amb una màquina de vapor: els aliments són el símil del carbó, perquè són els que fan funcionar l’organisme; la respiració es compara amb la màquina, perquè totes dues fan combustió, i les lleis de termodinàmica de Carnot (1824) i les de Lavosier (1777) sobre la respiració ho corroboren, de manera que cos i màquina queden identificats, i neix una nova concepció de l’aliment. El cos és, doncs, un motor productor de rendiments. La respiració és una combustió, i els aliments són necessaris per mantenir aquesta combustió, de la mateixa manera que en una caldera s’hi posa carbó. Els gasos que exhalem durant la respiració els fan anàlegs als de la xemeneia de la màquina d’un tren, i la gana i la set són el nivell d’aigua del manòmetre de la caldera.

La classificació dels aliments, que tradicionalment havia estat basada en el regne vegetal o animal, canvia en el segle XIX. A partir d’ara es classificaran segons la composició química, pels principis immediats. Les calories, definides pel físic Julius Robert von Mayer com a relació numèrica de la calor necessària per cremar un aliment, queden establertes en aquest segle i, a partir del 1842, es parlarà dels nutrients i de les calories que ens aporta el menjar. És a partir d’aquest moment que també es parla de les necessitats de cada gènere i de les edats. Els aliments es classifiquen en aquestes grans categories: els que contenen sucre, midó, greix, hidrogen i oxigen, i albúmina, que conté azot . Així, els aliments azotats (nitrogenats) són els que renoven l’organisme i reconstrueixen els teixits, i els aliments no azotats serveixen per a la combustió.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s