Les novetats del XIX-I

En aquest segle s’introduïren moltes novetats, i moltes d’elles són producte de la nova tecnologia. La premsa escrita en fa ressò; a La Renaixensa, una revista dedicada a la literatura, la ciència i les arts, hi trobem notícies relacionades amb l’alimentació i també amb les novetats, com ara 10 articles dedicats a L’exposició Catalana de l’any 1871. Al primer article (15/10/1871) s’explica amb molt detall la part de confiteria i conserves, fetes amb l’última tecnologia, amb vapor.

Al Sr. Julia li cap la honra d’esser, potser l’unich que fassa les confitures y ametlles al vapor, …

…, també hi havia sucre en terrós per cafè i refinat en pols, …

…En la mateixa sala podem trobar xocolates, canyelles, cacaus del Sr. Ametller,

En un altre número, d’un altre any, s’hi explica una altra exposició, La festa agrícola, organitzada per l’Institut Agrícola Català (4 i 20/10/1872). Aquesta festa es va fer en Els Camps Elisis[1], i hi va haver expositors de maquinària, de bestiar, de productes elaborats com ara vi, oli o vinagre, i d’hortalisses i fruites. Hi destacaven les novetats tecnològiques, com ara:

vins tractats amb lo sistema Pasteur dels Sr. Bonaventura Castellet de Terrassa.

…maquinària de netejar, omplir i tapar ampolles.

…la colecció de patates per a la confecció de fècula del Sr Clavé.

Aquest segle també apareixen productes nous i noves tècniques de conservació dels aliments. Una d’aquestes novetats és el resultat de la convocatòria, feta de Napoleó II, d’un concurs per poder avituallar sense problemes el seu exèrcit en clara expansió territorial, amb un premi de 10.000 francs. Nicolás François Appert (1749-1841) va inventar un mètode nou de conservar els aliments: tancar-los hermèticament. Era cuiner i pastisser, i va guanyar el concurs perquè va tancar aliments dins d’ampolles de vidre i les va escalfar al bany maria. D’aquesta manera s’iniciava la tècnica de conservació per calor. Un temps després, el químic Louis Pasteur (1822-1895) va explicar en què consistia aquest sistema: els microorganismes restaven inactius.

pasteur

Louis Pasteur


[1] Els Camps Elisis era un jardí situat al costat del passeig de Gràcia, i en parlem més extensament.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s