La crítica social a través de la cuina

El segle xix viu l’eclosió de diaris i seminaris, els diaris satírics feien denúncia de les injustícies mitjançant l’escarni i la broma punyent. Algunes crítiques les feien a través a través de la culinària.

Uns quants exemples:

La revista L’As D’Oros fa un pla detallat del que seran les festes de la Mercè del 1880, i n’explica primícies i satiritza sobre els guardes de consums i la misèria:  Lo Pla de Palacio… lo surtidor també rebrà millora: treurán l’angel de cap-damunt perquè com va despullat, recordaria massa al viu que estem en temps de miseria. En son lloch se li colocarà un guarda de consums (vulgo burot) dormint d’esquena a Barcelona y coronat de fulles de blat de moro. (L’AS D’OROS, 28/8/1889).

Uns dies després, ja passada la festa de la Mercè, el 3 d’octubre, comenta que, durant les festes, l’Ajuntament va fer una burricada sense burros i que, després, els regidors van anar a celebrar-ho al local del Tio Nelo i van demanar bunyols sense sucre, ben salats.

A La Sardana, un periódich defensor dels que sempre perden, els anuncis satírics culinaris són recorrents:

LA CUYNERA CATÓLICA: oleccio de receptes culinarias propies pera engreixar com un canonge. Rustits á la Torquemada. Truitas ab mongetas. Formatge de la llet de cabres del remenat del seu senyor. Y explicació de tot alló que es bó pera’l cos i no perjudica l’anima. Apoyat en textos de la Sagrada Escriptura. Ditas obras se trobaran en la llibreria Cientifica Religiosa dels Tres Tombs (LA SARDANA 20/01/1882).

BACALLA PUDENT Y CAR: En la tenda nacional se’n trobarà un bon surtit á propósit pera’l consum dels treballadors. Passatge del Gros-Motxo reconet florit  (LA SARDANA, 24/02/1882).

PASTELERIA ESPANYOLA: Bunyols calents (fabricació continua). Suspirs de contribuyent. Palos- Camatxo. Castanyes confitades. Pinyes de la Peninsula y de América. Confitura d’empleat. Llàgrimes nacionals. Especialitats en patelillos á la madrilenya. Mosos en conserva. No confóndrela ab cap altre pasteleria espanyola del carrer de la escopeta cantonada á la plassa del Rosari de l’Aurora.(LA SARDANA, 24/03/1882).

 BUNYOLERIA DEL TIO MADRE, carrer del Mico : Bunyols calents de la confusió, se’n troban en gran abundància per tot arreu, fentne pagar los gastos á qui no te culpa (LA SARDANA, 14/04/ 1882).

CÚAS DE PANSA: Indispensables á tots los catalans que no vulgan perdre la memoria de certs fets. Tenda d’en Tragala. Rambla Nacional, dipósit (LA SARDANA, 14/04/1882).

També hi podem trobar forces  vinyetes al·lusives a l’alimentació:

amanida1

Barreja. Desengánintse mentres tinguen aqueixos cuiners, l’amanida sempre ‘ns fredaLa Campana de Gracia, 25 de febrer de 1872.

porro1

Los consums. Medi per no pagar dret esposantse a anar de tort. La Campana de Gracia, 12 de juliol de 1874.

 entrant

Un entrant inesperat. la noticia de la retirada de la escuadra de Cartegena ha caigut com una bomba en mig del ministeri. La Campana de Gracia, 26 d’octubre de 1873.

 paelle

Actualitats. – Veus com qu’ara es fora la senyora, una està ab mes llibertat perque lo senyoret… m’entens? Amigo, are si que tens la paella pel manech. La Campana de Gracia, 18 de març de 1877.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s