Quins aliments es van presentar a l’Exposició? Les bases

Una de les maneres per saber quins productes i aliments s’hi van fer servir és a través de les bases que van imposar en l’organització de l’Exposció Universal. En aquest sentit, trobem que les diverses seccions estan agrupades temàticament, segons els productes i la maquinària, per grups afins. Les seccions on estaven agrupats els aliments són les següents (LA EXPOSICIÓN, 28/04/1887):

SECCIÓ QUARTA

GRUP TRETZÈ: PRODUCTES AGRÍCOLES ALIMENTARIS

CLASSE 52, Cereals, llegums i fruites

  • a. blat, ordi, civada, blat de moro, mill
  • b. tubercles: patates
  • c. llegums: mongetes seques, faves, cigrons, llenties
  • d. fruites seques i en conserva: prunes, raïms, figues, etc.
  • e. Fruites conservades sense ajuda del sucre ni de l’alcohol

CLASSE 53, Carns i peixos

  • carns salades, conservades per diversos procediments, taules de carn, brous, pernils i preparacions de carn
  • conserves d’aus i caça
  • peixos salats, fumats, premsats, bacallà, arengades, peixos en oli, sardines
  • crustacis i marisc en conserva, crancs, llagostins de mar, ostres, anxoves

CLASSE 54, Greixos, llet i ous

  • greixos comestibles
  • llet fresca i en conserva, mantega salada i fresca, formatges
  • ous de diverses espècies

CLASSE 55, Condiments, estimulants i confiteria

  • espècies: pebre, canyella, pebre vermell
  • sal de taula
  • vinagre
  • condiments estimulants compostos: mostassa, kariss, salses angleses
  • tes, cafès i begudes aromàtiques
  • productes de confiteria: confits, caramels, pastilles, ametllats, angèlica, anís, confitures
  • fruites confitades; sidres, codonys, taronges, llimones, pinyes d’Amèrica
  • fruites en aiguardent

GRUP CATORZÈ: INDÚSTRIA DE L’ALIMENTACIÓ

CLASSE 56, Productes farinacis i els seus derivats

  • aparells de producció i procediment
  • fleques, pastisseria, galetes, pans de munició, fabricació de bescuits
  • productes varis de pastisseria propis de cada nació, galetes, tortes susceptibles a la conservació
  • pastes alimentoses: tapioca, sagou, arrow-root, fècules, productes farinacis

CLASSE 57, Indústria del sucre

  • material i procediments per a les instal·lacions de sucre
  • productes
  • refineries
  • productes derivats
  • residus i polpes
  • material i procediments per a la fabricació de la xocolata
  • productes

CLASSE 58, Indústria oleaginosa

  • molins d’oli de tots els sistemes
  • olis comestibles de totes les classes
  • c.   aprofitament de residus

CLASSE 59, Viticultura

CLASSE 60, Material i procediments per a la fabricació de begudes

  • premses de tots els sistemes
  • bótes i tines
  • aparells destil·ladors
  • aparells per a la fabricació de la cervesa
  • útils i estris del celler
  • maquinària per tapar botelles, posar taps i etiquetes

CLASSE 61, Vins, licors i begudes fermentades

  • vins blancs i negres
  • licors i vins cuits
  • vins escumosos
  • sidres, vins de pera i altres begudes obtingudes de fruites i cereals
  • begudes fermentades, extretes de sabes vegetals, llet o matèries ensucrades
  • aiguardents i alcohols
  • begudes espirituoses: ginebra, rom, ratafia, kirsch, etc.
  • Xarops i licors ensucrats

Una altra font d’informació dels aliments, maquinàries i estris diversos presentats la podem trobar en l’índex alfabètic dels productes genèrics i el grup del jurat que els correspon.

Hi consten 578 entrades, 55 de les quals estan relacionades amb l’alimentació:

  • aiguardents
  • aigües minerals
  • aparells de cuina
  • begudes
  • begudes fermentades
  • caça, productes de
  • cafè
  • cafeteres
  • cervesa
  • cervesa, maquinària de
  • sidres
  • condiments
  • confiteria
  • confiteria, maquinària
  • conserves aliments
  • conserves aliments, maquinària
  • crustacis
  • cultiu d’hortalisses per al
  • espècies
  • estris de cuina
  • estris per munyir vaques
  • formatges, fabricació de
  • formatges, màquines per elaborar
  • forn de pa, maquinària de
  • forn de pa, material de
  • fruites de tota classe
  • galetes, màquines per fabricar
  • ganivets
  • gasoses
  • neveres
  • olis
  • ostres, cultiu de
  • pastes per a sopes
  • pastes per a sopes, maquinària de
  • pastisseria
  • peixos
  • pesca, material de
  • productes agrícoles
  • productes de la pesca
  • productes de l’horticultura
  • productes vegetals per a l’alimentació
  • recol·lecció de fruites
  • rebosteria, maquinària de
  • sal
  • sucres
  • sucres, elaboració de
  • substàncies alimentàries, fabricació de
  • te
  • teteres
  • vinagres
  • vins
  • xocolata
  • xocolata, maquinària de
  • xocolateres
Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s