Novetats i primicies presentades

Una de les novetats presentades van ser uns vivers d’ostres portats pels Vivers d’Arcachon de França, on es podia verificar la reproducció i el creixement de les ostres. Els vivers reproduïen el seu hàbitat, i en la propaganda s’explicava que ni el millor gourmet, amb els ulls tapats, no podia distingir una ostra d’aquest viver d’una de salvatge. Mentre es va construir aquest viver, es van fer diversos dipòsits d’ostres que es van distribuir per diferents llocs de la ciutat. El preu de cada ostra oscil·lava entre 2 i 5 rals, i les més grans anaven a 7. També se servien a domicili. Un d’aquests dipòsits era al carrer Comerç 38, un altre a la Fonda Espanya, i també n’hi havia al magatzem d’aviram de la Rambla de les Flors. Segons sembla, van tenir molt d’èxit, i se’n van consumir una bona quantitat.

Si Linneo, Lamark i altres naturalistes, que amb tanta cura han estudiat el gènere ostrea, haguessin tingut a la seva disposició un aquàrium com el que tindrà Barcelona, quanta feina s’haurien estalviat en l’adquisició dels coneixements que se’n van adquirir buscant dades a la natura! Però el progrés de la Ciencia i l’avenç industrial fan aquests miracles: traslladen a la multitud, en un dia, els tresors que el savi emmagatzema durant llargs anys d’estudis i treballs (LA EXPOSICIÓN, 8/01/1888).

En el pavelló balneològic, dedicat als productes químics i farmacèutics, hi va haver una exposició d’aigües mineromedicinals, nacionals i estrangeres, en què van ser presentades 100 aigües del nostre país.

De l’estranger també van venir novetats, com ara la sopa deshidratada Edwards, que s’anunciava com un dels productes presents a L’Exposició Universal. Es podia trobar al palau de la Indústria, a la secció anglesa, on els visitants la podien comprar. L’anunci descriu les múltiples utilitzacions d’aquest innovador producte: serveix per fer sopes, salses, arrossos i picadillos a l’americana i a l’espanyola.

 sopa

Anunci de sopa concentrada Edwards. Guia Ilustrada de l’Exposicio Universal de Barcelona de 1888 y de Barcelona. Biblioteca Arús

Una de les grans primícies de l’Exposició va ser la presentació de maquinària d’última tecnologia. Els visitants podien contemplar, de ben a prop, els últims invents del moment. Hi havia exposades màquines de tota mena, també de relacionades amb el tema que ens ocupa, l’alimentació. Són les següents:

  • Màquines per al procediment de fumar, premsar, envasar carns
  • Màquines per al procediment de fumar, premsar, envasar peixos
  • Procés de la fabricació del vi i de begudes fermentades
  • Maquinària per a la recollida d’olives, de raïm i de pomes
  • Premses i envasos per a la fabricació de cervesa i de carbòniques
  • Maquinària per a la fabricació del cafè
  • Maquinària per a la fabricació de la xocolata
  • Maquinària per a l’envasa’t del te
  • Maquinaria per tapar ampolles
  • Maquinària per omplir sifons
  • Maquinària per fer brous concentrats
  • Maquinària per a la fabricació d’embotits
  • Maquinària per a la fabricació de farina i de fècules
  • Maquinària per fer pa i pastissos
  • Forns de pa
  • Estris de forner
  • Envasat de llet, de mantega
  • Envasat de pastes alimentoses
  • Aparells de cuina
  • Aparells de bany maria
  • Aparells per refredar aigua
  • Aparells per a la fabricació de gel artificial

Una de les màquines exposades fou la presentada per la fàbrica Juncosa de xocolata de Barcelona:

exo-Juncosa

Vista de l’estant de la fàbrica Juncosa

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s